Les EMD catalanes es conjuren per forçar que la nova Llei de...

Les EMD catalanes es conjuren per forçar que la nova Llei de Governs Locals reculli les seves demandes

0 1477

Més de 80 representants d’EMD catalanes, pobles agregats i municipis amb EMD dins de seu territori s’han aplegat aquest matí a l’EMD de Baldomar en front comú per fer sentir la seva veu davant el Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya per aconseguir que la nova llei catalana de Governs Locals reculli les necessitats de les EMD.

Les persones reunides en assemblea a l’església de Baldomar, que representaven un total de 53 EMD i prop d’un 96% del total de la població del territori català constituït com a EMD, han unit esforços per aconseguir que la nova Llei de Governs Locals de Catalunya reculli aspectes tan crucials com la modificació de la llei electoral, per tal d’avançar en la millora de la representativitat de la població de les EMD en els seus governs locals.

En aquest sentit els membres de la junta directiva de l’Agrupació d’EMD de Catalunya (AEMDEC), encapçalada pel seu president i president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, han explicat als assistents les gestions fetes, tant davant del Departament de Governació com amb els diferents grups parlamentaris amb representació a la cambra catalana. En aquest sentit els representants de l’AEMDEC han mantingut reunions, en seu parlamentaria, amb els grups parlamentaris d’ICV-EUiA, ERC i CiU. Altres reunions mantingudes amb els grups amb representants al Parlament han estat amb la CUP, reunió mantinguda a Manresa i a la seu del PSC al carrer Nicaragua, amb la Diputada Núria Parlón, que va recollir les demandes de les EMD i ja ha demanat la compareixença dels representants de l’AEMDEC per tal de defensar les propostes de les EMD catalanes davant del Parlament de Catalunya, durant la tramitació parlamentaria de la nova llei de Governs Locals.

El treball desenvolupat des de l’Agrupació d’EMD ha consistit també amb diferents reunions amb el Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, i amb el Director general d’Administració Local de Catalunya, Jordi Souto, per traslladar-los la voluntat de l’AEMDEC de millorar l’esborrany del Projecte de Llei de Governs Locals i per mirar d’aconseguir el suport del departament a l’hora d’incloure esmenes i al·legacions al text. La força feta pels representants de les EMD davant de Governació va servir per extreure el compromís del departament per donar suport, durant la tramitació parlamentaria de la llei, a algunes de les propostes fetes des de les entitats municipals descentralitzades.

L’assemblea celebrada aquest dissabte a Baldomar ha servit igualment per celebrar els 20 anys de la creació de l’Agrupació d’EMD de Catalunya, una commemoració que ha comptat amb la presència de la Vicepresidenta del Govern de Catalunya i Consellera de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega, així com del Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, i del Director general d’Administració Local de Catalunya, Jordi Souto.

Durant l’acte la Vicepresidenta ha destacat la tenacitat de l’AEMDEC per traslladar al text de la nova Llei de Governs Locals les reivindicacions de les EMD catalanes i les ha encoratjat a seguir aquest camí durant tot el tràmit parlamentari per mirar de millorar al màxim el text legislatiu. En aquesta mateixa línia la Vicepresidenta ha mostrat el seu compromís i el del Govern de Catalunya amb la protecció de les EMD catalanes i s’ha compromès a dotar-les d’un marc jurídic adequat, que blindi i garanteixi la qualitat en la prestació dels serveis als veïns que viuen en qualsevol de les 63 EMD del territori català. Segons la Vicepresidenta la nova llei ha de regular la relació entre les EMD i els seus ajuntaments de referència, que eviti que aquesta interacció depengui de la bona voluntat d’alcaldes i presidents d’EMD, així com que l’elecció dels càrrecs polítics de les Entitat Municipals Descentralitzades correspongui als veïns i quedi desvinculada de la designació per part dels partits polítics del municipi, entre d’altres qüestions.

Per acabar, Joana Ortega ha felicitat l’agrupació pels seus 20 anys de treball i s’ha mostrat convençuda que el mapa de les EMD catalanes creixerà en nombre i en volum al llarg dels propers anys.

ARTICLES SIMILARS

NO HI HA COMENTARIS

Deixar una resposta